Under ett år - höstterminen 1999 och vårterminen 2000 - följde dokumentärfilmarna Anders Berggren & Carl Javér livet på en högstadieskola i Göteborg. De befann sig alltid mitt i händelsernas centrum för att på ett så äkta och verklighetsnära sätt som möjligt kunna filma och ta del av livet det här året.

Resultatet är dokumentärfilmen SKOLAN som är uppdelad på en åtta episoder lång följetong. Under dessa veckor lär vi känna flera elever som går sitt sista år: Ted, Andrea, Cattis, Jussi, Gabi m. fl. Vi är med lärarna i deras närmast omöjliga situation att kunna sköta sitt jobb trots nedskärningar under tio års tid.

SKOLAN är ett kaotiskt myller av känslor, höga ljud, betygshets, lärarengagemang och oro inför framtiden. Eleverna går sitt sista år och deras betyg är avgörande för att kunna komma in på den gymnasielinje de vill. Samtidigt är det under den här tiden viktigare med vänskap och kärlek och att vara omtyckt. Betygshets blandas med ledsenhet över att bästa kompisen inte längre vill tala med dig.

Under tiden brottas lärarna med en oklar arbetssituation då rektorn avgått och det inte har kommit en ny; men trots en haltande ledning måste de ändå göra sitt jobb som lärare. Något som inte blir lättare av att nedskärningarna fortsätter även detta år, liksom det gjort under så lång tid.

 

 

Gabi

 

Andrea

 

Ted

SKOLAN sätter ljus på ett oerhört viktigt område i samhället som varit utsatt för nedskärningar under lång tid. Men samtidigt är det en dold del av samhället som få vet så mycket om. Vet du som förälder egentligen vad ditt barn gör efter klockan åtta på morgonen? Dokumentärserien SKOLAN vill ge en bild av den skola vi har - och ställa frågan: vad är det för en skola vi vill ha? Samtidigt tecknas ett nära och innerligt porträtt av ett antal ungdomar, som ger en bild av hur det är att vara femton år i Sverige idag.

 
 
 

Titel: Skolan Längd: 8 x 25 min Foto: Anders Berggren Ljud: Carl Javér Regi: Anders Berggren & Carl Javér Redigering: Carl Javér Ljudbearbetning: Christian Holm/Daniel Saxlid Dramaturg: David Wingate Producent: Anders Berggren Exekutiv Producent: Thomas Willtorp / TV4 Samproducent: Lars Dahlquist / Film i Väst Produktionsbolag: Dokumentärfilm AB

 
 

 
 

Frilansjournalist Catia Hultquist gjorde för TV4 en intervju med eleverna som var med i Skolan efter att serien avslutats. Läs vad som hände sedan...

 

 
 
 

Skolan är bland det bästa jag har sett...

Jan Scherman, intervju för Metro

 
 
 

"Skolan" är fantastisk.

Jan-Olov Andersson, Aftonbladet

 
 
 

"Serien är utan tvivel vårens mest angelägna"

Kerstin Hallert, Aftonbladet TV-bilaga

 
   
   

Läs recensionerna av dokumentärserien Skolan

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2010 Dokumentärfilm AB