Jan-Olov Andersson, Aftonbladet, 2001-03-10

"Skolan" är fantastisk, både som tidsbild och som avslöjande skildring av nedrustningen av folkhemmets skola...Hela jävla regeringen borde tvingas ägna en förmiddag åt den.

 

 
 

 
   

Kerstin Hallert, Aftonbladet TV-bilaga nr 12, 2001

Fyrans skakande porträtt av arbetssituationen för lärare och elever i serien "Skolan" är ett exempel på just den granskning som samhället behöver. Serien är utan tvivel vårens mest angelägna.

 

 
 

 
   

Jan Hansson, GP, 2001-01-17:

Under ett helt år har göteborgarna Carl Javér och Anders Berggren följt en niondeklass i Brunnsboskolan på Hissingen. Eleverna verkar oberörda av surrande filmkameror. De spelar inte teater utan är bara sig själva. Här kan man tala om en dokumentär i ordets ursprungliga betydelse.

 

 
 

 

 
   

Leif Furhammar, DN, 2001-01-17:

"...så här långt har filmarna Anders Berggren och Carl Javér framför allt levererat en osande obehaglig rapport om skollivet...Jag gillar deras kyliga sätt att arbeta med kameran mitt i stridens hetta, och jag gillar lärarnas- och elevernas - vilja och mod att låta kameran delta i kaoset, för det är inga änglabilder som målas upp av vare sig ena eller andra parten."

 

 
 
 

Andrea & Cattis

 

Andrea

 

Ted

 

 
   

Margareta Norlin, Pedagogiska Magasinet 2/01

Berggren och Javér har haft vidöppna ögon och en god portion förutsättningslös nyfikenhet när de gjorde den här serien. De har ingen tes som de driver. De är inte från början fientliga till vare sig lärare eller elever. De ser och hör och skildrar med stor värma – ja, nästan ömhet – alla olika människor i skolans värld.

Det slår mig att det är mycket länge sedan lärare skildrades med värme i svensk TV…Här finns inga skurkar eller änglar. Här finns ett antal individer som kämpar hårt för att klara av en omöjlig situation. Och de förtjänar respekt, verkar filmarna mena. Både femtonåringarna och lärarna...Till och med rektorn skildras med värme. Han som inte orkar året ut, utan flyr till en kommun med större förståelse för skolornas villkor och behov. Kvar blir de halvt bedövade lärarna, som nu ska klara loppet utan rektor!

Det här är en serie som borde vara obligatorium för alla kommunalpolitiker i Sverige, för kommunförbundet, skolverket – och för Ingergerd Wärnersson!

Margareta Norlin, Kulturjournalist och barnfilmskonsulent vid Svenska Filminstitutet

 

 
 

 
   

Leif Furhammar, DN, 2001-03-14:

I seriereportaget "Skolan" var det nu dags för en lite vemodig terminsavslutning för en av tv-vårens allra viktigaste journalistiska insatser. I den här serien har man inte nöjt sig med att gå ut och fråga hur det står till i samhället - man har gjort sig mödan att visa det. Så här ser lärarnas arbetssituation ut, så här elevernas. Så mycket god vilja, kunnande och arbetsglädje går till spillo, så mycket framtid och livslust förstörs i en nedmonterad skolapparat som tappat styrförmåga och framåtrörelse.

Ingen berättelse kan vara angelägnare att berätta. Men vem ser programmen? Vem drar slutsatserna? Vem ser till att berättelsen får politiska konsekvenser?

 

 
 

 

Copyright © 2010 Dokumentärfilm AB