Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg är norra Europas största sjukhus med över 15.000 anställda. Byggnaden är som en stadsdel, verksamheten pågår dygnet runt. I dokumentären SJUKHUSET lär vi känna några av människorna som får denna organism att leva.

Micke väntar på ett nytt hjärta; Renée videoövervakas dygnet runt; lilla Therese klarar sig inte om hon inte får en ny lever - samtidigt som personalen kämpar mot bristen på vårdplatser; Kollberg tillträder som ny sjukhusdirektör och vaktmästare ”Lången” berättar hur det verkligen står till med SJUKHUSET.

 

 
 
 

"TV4:s bästa serie hittills. Skildringen av de dödssjuka patienterna, den utslitna och kämpande personalen... är glasklar och oerhört engagerande.” Jörgen Olsson, Arbetet Nyheterna

”En åtta avsnitt lång appell för en höjd sjukvårdsbudget...” Jane Magnusson, DN

”Miljonpublik följer Sjukhuset” Lena Strömberg, GP

”Den är välgjord, den är fängslande...” Gunnel Törnander, DN

”Framförallt har serien en sjuhelvetes nerv.” Kerstin Hallert, Aftonbladet

 

 
 

Som dokumentärprojekt betraktat är Sjukhuset närmast unikt. Något liknande har aldrig tidigare visats i svensk television. Dokumentären visar på den paradoxala situation ett svenskt sjukhus befinner sig i idag: samtidigt som man är oerhört kompetent och kan göra avancerade operationer och livräddande ingrepp så befinner sig sjukhuset i kris genom bristen på vårdplatser, slutkörd personal och dålig arbetsmiljö. Inspelningen av Sjukhuset pågick under åtta månader och den totala produktionstiden sträcker sig över ett år. Inspelningsteamet har endast bestått av två personer, Carl Javér och Anders Berggren, och allt är inspelat med liten DV-utrustning (Digital Video).

 
   

"Sjukhuset" är snabbklippt och rak. En åtta avsnitt lång appell för höjd sjukvårds-budget...Men "Riket" ligger onekligen och lurar i bakhuvudet på någon av filmarna. Handhållen kamera, suddiga segment, udda inzoomningar och en hel del ödesmättad musik gör Sahlgrenska till ett rätt kusligt ställe.

Jane Magnusson , DN

 

 
 

 
   

"Näst sista delen av "Sjukhuset" gick igår och frågan är om inte detta är den bästa egenproducerade serie som hittils visats i TV4....Och trots de djupt privata händelserna har serien aldrig blivit snaskig eller snokande. Filmarna har arbetat med varsamhet och respekt; helt enkelt med en imponerande fingertoppskänsla. Som helhet är den ett enda stort och välformulerat rop på större vårdresurser. "

Jörgen Olsson, Arbetet Nyheterna

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titel: Sjukhuset

Avsnitt: 8

Längd: 1 x 44min + 7 x 23 min

Foto: Anders Berggren

Ljud: Carl Javér

Klipp: Carl Javér &

Dramaturg: David Wingate

Produktionsbolag: GötaFilm AB

Sänd: 1999 i TV4

 

 

 

 

 

Copyright © 2010 Dokumentärfilm AB