"Tel al Zaatar - vägen tillbaka" är en gripande och färgstark film om en kvinnas sökande efter tjugo års sorg, om palestinska livsöden i en stad med kaotisk trafik och sönderbombade byggnader.

1976 arbetade sjuksköterskan Eva Ståhl i det palestinska flyktinglägret Tel al Zaatar i Beirut. Hon hade precis gift sig med palestiniern Josef, väntade deras första barn och planerade ett liv i Libanon med sin nya familj. Men inbördeskriget kom emellan och slog sönder Evas och Josefs dröm om en gemensam framtid.

Tjugo år efter belägringen av Tel al Zaatar - då tusental palestinier dödades - åker Eva tillbaka. I Beirut möter hon den hårda verkligheten för de palestinska flyktingarna idag. Ständigt satta på undantag, med stora svårigheter att finna arbete och med små möjligheter att resa från Libanon. En värld som ramas in av 17 års krig. Freden som råder i Beirut skänker alla tillförsikt. Ett bröllop planeras. Josefs systerdotter Fatin ska gifta sig. Men så kreverar bomberna igen...

 

 
 
 

Tel al Zaatar - vägen tillbaka fick hedersomnämnande vid ECHO TV Award och var nominerad till SVT's IKAROS pris 1997. En film av - Anders Berggren och Carl Javér, i samarbete med fotografen Peter Östlund. Filmen producerades av GötaFilm tillsammans med SVT och Film i Väst.

 

 
 

 

På ett tak i Beirut under inspelningen av Tel al Zaatar - vägen tillbaka.

Fotograf : Peter Östlund

Filmare : Anders Berggren

Medverkande: Eva Hammad

Filmare : Carl Javér

 

 

 

 

"I SVT2 såg jag en lika grym som ömsint berättelse om sjuksköterskan Eva Ståhls liv. Det var en filma att stilla gråta till, en film som gav hur många skäl som helst till eftertanke."

Mats Lilja, GT

 

 

Titel: Tel al Zaatar - vägen tillbaka

Längd: 52 min

Foto: Peter Östlund

Ljud: Anders Berggren & Carl Javér

Regi: Anders Berggren & Carl Javér i samarbete med Peter Östlund

Redigering: Carl Javér & Anders Berggren

Produktionsbolag: GötaFilm AB

Sänd: SVT2 1996

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2010 Dokumentärfilm AB