Vad hände sedan? av Catia Hultquist

Under ett år - höstterminen 1999 och vårterminen 2000 - följde dokumentärfilmarna Anders Berggren och Carl Javér livet på en högstadieskola i Göteborg. I åtta tv-avsnitt och här på tv4.se har du kunnat följa bland andra Andreas, Cattis, Gabis, Christoffer och Teds glädje och bekymmer i skolan med allt från betygshets till föräldrarelationer.

Nu är dokumentärserien slut och två år senare har göteborgseleverna tagit sig vidare i livet.

Christofer drömmer om att öppna nästa "Studio 54"

Cattis ska resa

Gabi vill bli kosmetolog

Andrea längtar ibland tillbaka till Brunnsboskolan

Teds skoltrötthet är borta - samtidigt som han blev ihop med Andrea

 

 

 

Hämtat från TV4 hemsida (http://www.tv4.se)

 

 

 

 

 

Christofer drömmer om att öppna nästa "Studio 54"

 

Christofer började på hotell- och restaurangskola och tycker att han hamnat helt rätt. I framtiden vill han bli klubbägare utomlands.

Hur är din nya skola?

- Det är kul att det är en så stor skola med många klasser och mycket folk. Att det är livligt och händer mycket saker. Jag valde den här inriktningen eftersom jag vill bli klubbägare och tjäna en massa pengar. Drömmen är att starta en klubb på något häftigt ställe utomlands. Det ska vara typ Studio 54 nummer två.

Har du förändrats efter att du gick ut nian?

- I Brunnsboskolan var det hela tiden så livligt som det kände som om ingen direkt brydde sig om hur man var. Nu har jag mognat och blivit mer "mig själv", tycker jag. Och förbättrat betygen lite. Hoppas jag.

Vad fick du för reaktioner på din medverkan i serien?

- Jag har fått en massa mejl från tjejer. De skriver saker som "du är världens snyggaste kille". Det känns bra, att det är förstås kul att det är så många som tänker på mig.

Har du någon flickvän idag?

- Nej, jag är öppen för förslag!

 

 

 

 

 

 

 

 

Cattis ska resa

 

Cattis fick lön för mödan. Hon kom in på hotell- och restaurangskola och drömmer nu om ett jobb med mycket resor.

Hur är din nya skola?

- Det här var det bästa alternativet . I tvåan kommer jag att välja hotellinriktningen. Dels för att jag inte tycker om att laga mat. Och dels för att jag vill ut och resa och se världen. Jag skulle kunna tänka mig att jobba med något inom turism i framtiden.

Vart skulle du helst vilja resa?

- Till Jamaica!

Vad är den största skillnaden mellan grundskolan och gymnasiet?

- På Brunnsbo kände alla varandra. Här är det mer anonymt. Det som är kul med gymnasiet är att jag lärt känna många nya, roliga människor. Och det var förstås också skönt att komma bort från en skola man gått så länge i. Det känns som en chans att börja om på nytt, vilket jag också försöker göra.

Hur var det att se sig själv i TV?

- Det var hemskt och genant till en början. Typ, "sa jag verkligen så och gjorde jag verkligen det där". Men det var också väldigt kul att medverka i serien. Vi som var med kom varandra väldigt nära och kunde prata om allt.

Vad fick du för reaktioner?

- Bara positiva. Det är ju många som känner igen mig på stan. Och sedan har jag fått ett antal mejl från folk som är trevliga och undrar en massa saker

Något du ångrar att du gjorde i serien?

- Hmm, kanske att jag fuskade på matteprovet. Visserligen var det ju lite dumt av lärarern att bara lämna oss ensamma så där som de gjorde. Samtidigt var det ju lite skämmigt att vi faktiskt tog chansen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabi vill bli kosmetolog

 

Gabi ville bli programledare och började på en förberedande mediaskola. Men till hösten slår hon in på en helt ny bana.

Hur är din nya skola?

- Jag började här för att få godkänt i matte. Men nu när jag fått det har jag bestämt mig för att byta inriktning. Jag ska söka till en barn och fritid- eller kosmetolog-utbildning. Kosmetolog är något jag faktiskt alltid drömt om att bli, så det vore väldigt kul om det blev så.

I serien sa du att ville bli programledare, hur gick det med det?

- Nej, programledare vill jag inte bli längre, det där har jag lagt på hyllan nu.

Hur har du förändrats sedan du började i gymnasiet, tycker du?

- Jag har nog blivit lugnare och bättre på att plugga.

Hur var det att se sig själv i TV?

- Sådär, det var riktigt hemskt i början. Det var tur att de klippte bort så mycket av mig. På det viset verkade jag ju riktigt lugn. Jag var mycket spralligare i verkligheten.

Något du ångrar att du gjorde i serien?

- Ja, möjligen den där gången när jag satt och pratade med syokonsulenten och min mamma om gymnasievalet. Då var jag onödigt uppkäftig, kan jag tycka så här i efterhand.

Då sa du bland annat att du inte ville plugga något mer efter nian utan börja jobba istället. Känns det så fortfarande?

- Nej. Jag sa nog mest så för att jag var så himla trött på skolan just då.

Har du fått några reaktioner på din medverkan i serien?

- Ja, jag har fått väldigt mycket mejl från killar som tycker att jag är snygg.

Är det något annat som förändrats i ditt liv?

- Ja, jag har blivit tillsammans med en kille som bor i en annan stad och heter Adnan. Vi har varit i hop i ett halvår nu och det känns jättebra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrea längtar ibland tillbaka till Brunnsboskolan

 

Det mesta ser ljust ut för Andrea. Hon började på en mode- och textildesign-utbildning och blev kär. Trots det kan hon ibland längta tillbaka till tiden i Brunnsboskolan.

Hur är din nya skola?

- Det är kul att gå här eftersom det var mitt förstahandsval och jag kämpade mycket för att komma in. Och jag vill troligen hålla på med något inom design i framtiden. Däremot trodde jag att det skulle vara mer estetiska ämnen än det är.

Var du skoltrött när du gick på Brunnsboskolan?

- Ja, men det försvann till en viss del när man började på gymnasiet och träffade nya människor. Ibland kan jag känna att det är på väg tillbaka igen, men det är bara att kämpa på. Nu känns det som om man vill göra det här klart.

Hur var det att se sig själv i TV?

- Konstigt. Jag var väldigt allvarlig när serien spelades in. Jag har blivit mycket gladare nu. Kanske för att jag och Ted har blivit tillsammans. Vi blev ihop efter att serien hade slutat och kommer väldigt bra överrens.

Vad har du fått för reaktioner?

Jag har fått massor av mejl. Det är nästan bara killar som skriver "gud, vad snygg du är" och såna saker.

Vad är den största skillnaden mellan gymnasiet och grundskolan?

- Alla är lite vuxnare och lugnare nu, vilket känns bra. Samtidigt kan jag längta tillbaka till Brunnsboskolan bland. När man gick där kändes det tråkigt för att det var så mycket plugg. Många gånger ville man bara bort. Men nu inser man att det inte var så hemskt trots allt. Vi hade en väldigt bra sammanhållning och många av lärarna var väldigt bra. Det fanns alltid någon man kunde prata med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teds skoltrötthet är borta - samtidigt som han blev ihop med Andrea

 

Ted började på en samhällsutbildning för uniformsyrken. Nu stormtrivs han och skoltröttheten är som bortblåst.

Hur är din nya skola?

- Det är jättekul att gå här och det var dessutom det enda gymnasiet som jag ville komma in på. Det passar mig bra eftersom det inte bara handlar om att plugga teoretiska ämnen utan även om idrott och hälsa.

- Själva skolan är liten, med bara 47 elever och två lärare. Det gör att alla känner varandra mycket bättre och att det är väldigt kul att gå här. Jag har fått många bra kompisar.

Vad ska du bli?

Brandman eller polis, eftersom jag gillar att jobba med människor.

Var du skoltrött när du gick i Brunnsboskolan?

- Ja, men det var ju också så att det hände en hel del i mitt liv under högstadie-perioden. En vän till mig blev svårt skadad i branden vilket gjorde att jag besökte Karolinska sjukhuset varje helg. Sedan blev ju min kusin skadad och hamnade på sjukhus. Allt det där påverkade ju en, förstås.

Hur kändes det att vara med i serien?

- Det var kul men också lite konstigt. Man fattade aldrig att det skulle kännas så stort. Det kändes också underligt att se sig själv. Man märkte hur man själv utvecklades under seriens gång. Skillnaden på mig i de första och sista avsnitten, var till exempel stor.

Till en början var jag väldigt omogen, kunde jag se i efterhand.

Vad fick du för reaktioner?

- Det var många som viskade och pekade på stan eller kom fram och pratade med mig. Men det vara bara kul eftersom de flesta var så trevliga.

Har du kontakt med några av de andra i serien idag?

- Ja, med alla. Men mest med Andrea. Vi blev ju ihop efter serien. Och det känns jättebra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2010 Dokumentärfilm AB