Erica, Fredrik och Tine är huvudpersoner i den nya dokumentären Heroin, som handlar om tre unga människor som har en sak gemensam – drogen heroin.

Under nästan ett år har filmarna Carl Javér och Anders Berggren följt dem i deras liv och deras kamp för att överleva som heroinister och som människor; i deras försök till ett värdigt liv och för att få en möjlighet att bli fria från drogen. Filmarna har fått ta del av deras vardag i deras hem, på besök hos socialsekreterare, på sprutbyte och på avgiftning; de har varit med dem när de tagit drogen för att bli “friska”, och upplevt deras smärta när giftet är på väg ur ådrorna och kroppen skriker efter mer.

Resultatet är en film som personligt och innerligt skildrar en på samma gång skrämmande, men högst verklig vardag för tre ungdomar som fastnat i den värsta av droger.

 

Carl Javér och Anders Berggren driver tilsammans Dokumentärfilm AB, och har tidigare gjort de båda uppmärksammade dokumentärserierna Sjukhuset (1999) och Skolan (2001), som båda visats i TV4.

Det var under arbetet med Skolan som filmarna märkte att det finns en större acceptans för droger bland de unga, jämfört med när de själva var i den åldern. Det var den insikten som drev dem att vilja göra en film om missbruk.

 

 

Tine

 

Fredrik

 

Erica

 

 
 
 

Titel: HEROIN Längd: 46 min Foto: Anders Berggren Ljud: Carl Javér Regi: Carl Javér & Anders Berggren Redigering: Carl Javér Dramaturg: David Wingate Ljudmix: Magnus Engelheart Färgkorrigering/Ljussättning: Kent Vågesjö Producent: Anders Berggren Exekutiv Producent: Thomas Willtorp / TV4 Produktionsbolag: Dokumentärfilm AB

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ur Aftonbladet

"Carl Javér och Anders Berggrens dokumentär var naket avskalad, utan pekpinnar, utan förstärkande dramatik, och just det gjorde filmen brutalt påträngande. Tre unga människor som bakade tekakor, silade, horade, sminkade sig, silade, försökte avgifta sig, pysslade hemma, horade, silade " Det var som hos vem som helst, fast ändå inte.

Det är inte ofta tv berör så.

Det är inte ofta jag känner att vi borde sondmata varenda människa med 55 minuter tv.

Men det här är ett program som borde schemaläggas i grundskolan så att varenda liten parvel fick i sig denna nakna sanning om vad som väntar på andra sidan det coola partyknarkandet.

Ronny Olovsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2010 Dokumentärfilm AB