Här samlar vi en del av de artiklar som skrivs om Dokumentärfilm AB.

 
 
 
 

Göteborgsfilmare följde heroinmissbrukare av Eva Åkesson

Ur Göteborgs Posten Publicerad: 2002-09-16

I snart ett år har filmarna Carl Javér och Anders Berggren följt tre unga heroinmissbrukare i Malmö. I början av nästa år ska deras dokumentär sändas i TV 4.

Anders Berggren och Carl Javér har haft företaget Dokumentärfilm AB tillsammans i tre år. De har tidigare gjort serierna Sjukhuset och Skolan för TV 4.

- Vi jobbar med observerande dokumentärfilm, vilket innebär att vi följer med och är med i folks liv och händelser. Vi använder oss inte av intervjuer, säger Carl Javér.

 
 

 
 
 

TV-serien Skolan - verklighet utan vinkel av Lars Schmidt

Ur Scoop - Tidskrift för grävande journalistik, nr 1 / 2001

Dom letade i några veckor, for runt och tittade, pratade med rektorer, lärare, elever. I Brunnsbo fann Carl Javér och Anders Berggren vad de sökte. En gul tegelvägg, blåa elevskåp och en brandgul papperskorg; vinjettbilden med SKOLAN i versaler sänder en omisskännlig signal: Typisk skola, typiska elever, typiska problem.

Fyra avsnitt in i serien sitter Carl Javér och Anders Berggren hopsjunkna framför varsin tallrik soppa på restaurang Blå Huset på Konstepidemin i Göteborg.

Regnet strilar ner. Dom har ägnat dagen åt att flytta in i nya lokaler och pustar ut efter allt bärande och efter arton månaders knog med sin dokumentärserie.

- Man blir nersliten, det kanske är nackdelen med att göra allt själv, säger Carl.

Han stannar upp.

Fördelen, då?

- Man har råd. Det går inte att hyra en fotograf i tio månader och en redigerare i åtta.

 
 

 
 
 

Digital video - Dokumentärt genombrott - Ur Macpressen nr 3 / 2000 Årg 11

De är pionjärer på att använda digitalvideo i dokumentärsammanhang. Redan 1996 gjorde Anders Berggren och Carl Javér en långfilmsdokumentär med DV-teknik.

- När vi började med den var alla skeptiska till att tekniken skulle hålla kvalitetsmässigt. Idag, tre år senare, görs mycket på TV med DV-teknik, berättar Carl Javér.

 
 

 

 

Copyright © 2010 Dokumentärfilm AB