Tema digital video - Dokumentärt genombrott - Ur Macpressen nr 3 / 2000 Årg 11

De är pionjärer på att använda digitalvideo i dokumentärsammanhang. Redan 1996 gjorde Anders Berggren och Carl Javér en långfilmsdokumentär med DV-teknik. Filmen om den svenska sjuksköterskan Eva Ståhl som återbesöker flyktinglägret Tel al Zaatar i Beirut där hennes make dödes vid bombanfall för 20 år sedan, var den första i Sverige som gjordes helt med DV.

- När vi började med den var alla skeptiska till att tekniken skulle hålla kvalitetsmässigt. Idag, tre år senare, görs mycket på TV med DV-teknik, berättar Carl Javér.

Filmen om Eva Ståhl stod på egna fötter oavsett vilken teknik som användes. Hedersomnämnande i EU:s dokumentärtävling för filmer med humanistiskt innehåll och en av kandidaterna till SVT:s pris för bästa externa produktion för 1996 talar för sig själva.

Arbetssättet utvecklades och under hösten visades deras senaste produktion åt bolaget Götafilm i TV4. Sjukhuset var en serie i åtta delar där man följde arbetet under ett år på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Just nu arbetar man med en ny stor dokumentärserie för TV4, men innehållet är än så länge hemligt.

- Det är svårt att försörja sig som dokumentärfilmare. Man måste jobba med stora projekt för att det ska fungera. Vi har dessutom bestämt oss för att bara vara två i det nya företaget Dokumentärfilm AB (http://www.dokumentarfilm.se), det minskar kostnaderna, berättar Javér.

Samtidigt spelar tekniken en viss roll för Dokumentärfilm AB. Utan dagens möjligheter med digitalvideo skulle företaget knappast finnas i sin nuvarande form.

-Tidigare krävde filmarbetet så många dyra prylar. Med DV kan man äga tekniken utan att bli ruinerad och det gör att vi kan jobba i ett så litet företag som vi gör.

Dokumentärfilm AB består bara av Anders Berggren och Carl Javér, de gör allt i företaget. De filmar, bandar ljud, klipper, säljer produktionerna till TV och kokar kaffe.

-Anders är i första hand fotograf, medan jag sköter ljudet. Men vi har skaffat ytterligare en kamera så att jag också kan filma när det krävs.

Så arbetade de vid inspelningen av dokumentärserien Sjukhuset. Vid ett tillfälle följde de en levertransplantation från far till dotter, som låg på olika sjukhus. Anders Berggren följde den ena operationen och Javér den andra.

- Det är också ett sätt att arbeta som inte gick tidigare. Då var man tvungen att vara minst två personer för att sköta kamera och ljud.

 

En revolution med rötter i 60-talet

- DV är en revolution för dokumentärfilmare på samma sätt som 16mm-filmen var på 60-talet. Då fick man tillgång till mer lätthanterliga kameror och ljuskänsligare film, vilket gjorde att man kunde spela in i fler miljöer, berättar Javér.

Carl och Anders arbetsverktyg är inte 16mm-kameran, utan Sonys VX-1000. Arbetssättet har dock sina rötter i 60-talets dokumentärtradition.

- Vi har valt att jobba helt utan manus. Istället utgår vi från en idé. Dokumentärserien Sjukhuset som de gjorde åt produktionsbolaget Götafilm föddes ur just en idé, nämligen "vi vill följa arbetet på Sahlgrenska sjukhuset under ett år och filma intressanta personer". Ett medvetet val man gjorde tidigt i arbetet var att inte göra omtagningar.

- Om någon person säger eller gör något bra, så kan man inte be dem göra om det. Då blir det inte längre äkta, menar Javér. Istället låter man hellre kameran rulla i en halvtimme för att vara säkra på att inte missa de där två, tre minuterna som är intressanta.

Förutom att fånga de äkta händelserna så får arbetssättet till resultat att Javér och Berggren har många hundra timmar film att plöja igenom när klipparbetet börjar.

-Vi låg på över 200 timmar inspelat material för Sjukhuset när vi började klippa. Det är otroligt mycket material.

Som jämförelse kan sägas att tittar man på TV fem timmar om dagen skulle det ta ungefär sex veckor att titta sig igenom 200 timmar film.

För att bringa ordning i ett sådant material och hitta guldkornen som passar in i den slutliga filmen, krävs ett strukturerat arbetssätt. Varje inspelad scen loggades med vad som hände, vem som var med etc. och sattes in i pärmar för att ge överblick.

- När man digitaliserar materialet får man också en viss överblick. Men visst är det viktigt att ha en strukturerad inställning till jobbet, så man inte går vilse.

Arbetsredskapet framför andra är Sonys digitalvideokamera VX-1000. Lite förvånande är att det inte är Sonys proffsmodell. Istället är det en kamera för så kallade "pro-consumers" - halvproffs.

 

VX1000 - bästa kameran

- VX-1000 är fortfarande den bästa kameran vi testat. Vi hade när vi gjorde Tel el Zaatar för tre år sedan och vi använder fortfarande. Den stora fördelen är att kameran är liten nog att hålla i en hand. De flesta proffsmodeller är större och tänkta för att bäras på axeln. För Carl Javér och Anders Berggren är dock smidigheten viktigt.

- Dessutom har kameran tre riktigt stora CCD-chip som fångar bilden, det ger en bra bild i slutändan. Optisk stabilisator är också viktig för oss och det har Sonys modell.

I och med att VX-1000 är gjord med avancerade konsumenter i sikte, så saknas några funktioner för proffs som Javér och Berggren.

 

Har byggt om

-Jo, vi har fått bygga om kameran litegrann för att få bättre ljudmöjligheter och lite andra saker, berättar Javér.

En sista sak som gör VX-1000 till en favorit på Dokumentärfilm AB är att kontrollerna "sitter där de ska".

- Man kan inte hålla på och fumla efter reglage när man står i en pressad situation.

 

Kopec - för dokumentärfilmare

Carl Javér står dessutom bakom webbstationen Kopec, en mötesplats för dokumentärfilmare på nätet. (http://www.kopecfilm.com)

-Det är lätt att bli ensam som dokumentärfilmare. Man behöver en mötesplats för sin verksamhet och även ett forum för kunskap kring ny teknik som DV.

I förlängningen ser Javér dessutom att film-landskapet förändras radikalt i Sverige och världen. Om bredbandsrevolutionen infriar löftena så kan dagens filmdistribution med ett fåtal stora aktörer gå i graven.

- Dokumentärer, kortfilmer och andra smala filmer kommer att hitta en helt ny kanal till publiken över Internet och bredband. Titta på hur det fungerar med MP3-filer idag, samma sak kan hända med film, menar Carl Javér på Dokumentärfilm AB i Göteborg.

 

Joacim Mattisson | Newseditor Macpressen | MacPressen, PO Box 2048, S-550 02 Jönköping, Sweden | Phone +46-36 16 50 08 Fax +46 36 71 93 33 | http://www.macpressen.se

 

 

Copyright © 2010 Dokumentärfilm AB