Göteborgsfilmare följde heroinmissbrukare

I snart ett år har filmarna Carl Javér och Anders Berggren följt tre unga heroinmissbrukare i Malmö. I början av nästa år ska deras dokumentär sändas i TV 4.

Anders Berggren och Carl Javér har haft företaget Dokumentärfilm AB tillsammans i tre år. De har tidigare gjort serierna Sjukhuset och Skolan för TV 4.

- Vi jobbar med observerande dokumentärfilm, vilket innebär att vi följer med och är med i folks liv och händelser. Vi använder oss inte av intervjuer, säger Carl Javér.

De har precis slutat filma i Malmö och ska börja klippa filmen som blir en "singeldokumentär".

Under nästan ett år har de följt tre personer, en kille och två tjejer i 25-årsåldern och enligt Carl Javér är det en väldigt rak vardagsskildring av deras liv med allt vad det innebär.

- Ett jagande efter knark, ett jagande efter pengar. In på avgiftningar, ut från avgiftningar, in på nya avgiftningar. In på olika behandlingshem. Och gemensamt för de här tre är att vilja sluta men inte kunna, säger han.

Brott är en del av deras vardag som missbrukare. Det handlar om att stjäla och att prostituera sig.

- Är du fast i heroin så finns det inga regler. Knarket är Gud, säger Carl Javér.

När han och Anders Berggren filmade serien Skolan märkte de att det finns en större acceptans för droger bland de unga, jämfört med när de själva var i den åldern. Det var den insikten som drev dem att vilja göra en film om missbruk. Kontakten fick de genom att killen som är med i den nya filmen skickade e-post till filmarna.

- Han beskrev sin situation och var orolig för sina småsyskon som han kände var i farozonen och undrade öppet om det inte gick att visa det på något sätt, säger Carl Javér.

Han och Anders Berggren åkte ned till Malmö på vinst och förlust och de var först lite skeptiska.

- Men han var otroligt stark och bra som person så vi kände direkt att vi måste visa hans historia, säger Carl.

De tre personerna som medverkar i dokumentären har olika bakgrund. För en gick vägen in i missbruket via lättare droger. En annan blev introducerad av sin pojkvän och en tredje hade missbrukande föräldrar.

Tanken är att filmen ska visas i TV 4 i början av nästa år och även om den inte är gjord med något uttalat debattsyfte så tror Carl Javér att den kommer att väcka uppmärksamhet.

- Vi jobbar inte med fakta och statistik, det är inte vår grej, utan vi försöker visa så nära som möjligt hur det kan vara för de här personerna. Därigenom hoppas man väl att folk kan känna med dem, och känna att det faktiskt skulle kunna vara de själva eller deras barn.

Under arbetets gång har de blivit bekymrade över hur det ser ut. Men de har också mött många engagerade människor som jobbar med missbrukarna, socialarbetare, folk som arbetar på olika hem, med sprutbyten eller på avgiftningskliniker.

- De är en del i historien också. Det som verkligen gör skillnaden, om samhällets vård ska funka, är de här människorna. Hur engagerade de är, om de orkar göra det där extra för att en heroinist ska få en bättre framtid.

EVA ÅKESSON

 

Copyright © 2010 Dokumentärfilm AB